Projecte “EUReGa!”
Per tal d’introduïr els joves a la cuina, Catalunya, conjuntament amb les regions Midtjylland (Dinamarca), Hertogenbosch (Holanda), Riga (Letònia), Sibiu (Romania), Bergamo-Lombardy (Itàlia) i Alto Minho (Portugal), ha tramitat la sol•licitud al programa europeu Interregional pel projecte “EUReGa!”
EUReGa! (Regions d'Europa de Gastronomia) té com a objectiu promoure la riquesa i diversitat gastronòmica europea, com a patrimoni únic i alhora generador de riquesa per aquestes regions i pel conjunt de la Unió Europea. El projecte proposa implementar accions de millora en aquest àmbit en les 7 regions participants i establir sinergies entre elles per tal de generar un impacte positiu a mig i llarg termini, encaminat a preservar i promoure el patrimoni gastronòmic com a element de riquesa i de qualitat pel conjunt de la ciutadania.
L’actuació prevista per Catalunya en el marc d’EUReGa! és la d’incidir en els joves a que coneguin el benefici que els suposa l’hàbit de cuinar i l’adquireixin com a patró d’estil de vida. El projecte es durà a terme amb la participació de diferents agents experts i coneixedors dels temes alimentaris, tals com professors d’universitats, nutricionistes, productors, aplicant la recerca i la innovació en aquest camp.
Premi al Jove Artesà, Premi a la Innovació Tecnològica Alimentària i RuralApps
A més a més, s’organitzaran una sèrie de premis. En primer lloc, El Premi al Jove Artesà Alimentari Innovador que pretén guardonar l'esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, innovació, diversificació i disseny de productes artesans. Aquest premi té la finalitat de fomentar actuacions com la recerca i el desenvolupament de nous productes artesans alimentaris, la incorporació de noves tècniques en l'elaboració dels productes artesans alimentaris, la millora de la imatge dels productes, i la implantació de noves vies de comercialització dels productes artesans elaborats.
En segon lloc, El Premi a la Innovació Tecnològica Alimentària neix amb l’objectiu de distingir les empreses agràries de les agroindústries i de donar reconeixement a aquells joves emprenedors i amb esperit innovador que hagin incorporat noves tecnologies, processos que assoleixin millores rellevants en la competitivitat, en la preservació del medi ambient i en les bones pràctiques que garanteixin la qualitat i la seguretat de les produccions.
L’últim premi, el RuralApps consisteix en distingir les empreses que contribueixin a la millora del sector agrari, alimentari o rural amb el desenvolupat d’aplicacions mòbils. Aquest premi contempla les modalitats Ruralapps-ciutadania i Ruralapps-professional.
Pla Anual de transferència Tecnològica
El Pla Anual de transferència Tecnològica (PATT 2016), és un instrument que el DARP coordina, participat per un gran nombre d’agents sectorials i territorials, per tal d’oferir al sector agrícola, ramader, agroindustrial, forestal i del món rural català, una oferta única i de referència pel que fa a actuacions de transferència de coneixements. Les línies estratègiques de treball (que es materialitzaran en més de 1.000 actuacions distribuïdes per tot el territori de Catalunya) per al 2016 inclouen: Política agrària comuna, Gestió eficient del binomi aigua-energia, Gestió i aprofitament sostenible dels recursos naturals i forestals, Innovació agroalimentària, Qualitat i seguretat a la cadena alimentària, Tractaments de les dejeccions ramaderes a l’explotació, i Valorització dels productes alimentaris locals com a exponents del territori i base de la gastronomia.