Arrow down

Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025. Es convertirà, d’aquesta manera, en la primera regió europea que rep aquesta distinció.

Aquest reconeixement és una oportunitat extraordinària per reforçar les sinergies entre les administracions i els sectors implicats, posar més en valor tot el patrimoni i teixit agroalimentari i culinari català, i promoure’l tant en l’àmbit local com internacional.

La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), una entitat sense ànim de lucre que des de l’any 2010 treballa amb consorcis d’entitats i agents regionals en l’àmbit de la gastronomia, la cultura, les arts i el turisme.

per què
adherir-te

  • Per obtenir reconeixement i posicionament nacional i internacional.
  • Per sumar-te al conjunt d’actuacions que es faran al llarg del 2025.
  • Per fer xarxa intersectorial amb els diferents agents de l'ecosistema gastronòmic, turístic i de productors del país.
  • Per formar part del calendari conjunt de fires, festes, jornades i altres esdeveniments gastronòmics que es facin a Catalunya.
  • Per promocionar els teus productes i serveis.
  • Per pertànyer a un projecte de país.

Catalunya és referent en excel·lència alimentària i gastronòmica, capdavantera en turisme enogastronòmic. Catalunya té una cuina que parla d’història, de paisatges, de la gent que els habita, dels seus costums, de vida, de present i de futur. Ser Regió Mundial de la Gastronomia és una gran ocasió per seguir explicant-nos a casa nostra i al món.

Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya juntament amb el conjunt d’agents adherits a la distinció assumim el compromís de:

TERRITORI

Promoure el patrimoni vinculat a la gastronomia i els paisatges agroalimentaris, tot fomentant la seva sostenibilitat social, mediambiental i econòmica que els fa possibles, així com les grans rutes de país que contribueixin a la cohesió i dinamització del conjunt del territori.

TRADICIÓ

Promoure la Cuina Catalana, des de la tradició i la innovació com un dels elements de singularitat i identitat del nostre país i alhora de contribució al món, posant en valor el nostre sistema alimentari associat a la gran diversitat i riquesa de productes, a la qualitat, la responsabilitat i la varietat de paisatges que el configuren.

Identitat

Promoure un relat posant en valor tota la cadena, des de la pagesia, els pescadors, el conjunt del sector productor i, els productes locals fins a les cuineres i cuiners, restaurants, mercats, escoles i centres formatius, de recerca i innovació… reconeixent els trets propis i singulars i que conformen l’aportació de la gastronomia catalana al món.

Turisme regeneratiu

Apostar per un canvi de model cap a un turisme enogastronòmic regeneratiu i de qualitat, que aporti valor a la comunitat, associat a un model de producció agroalimentària arrelat i compromès amb el territori i, per tant, un nou model econòmic que sigui respectuós tant amb la comunitat com amb la cultura i l’entorn natural que l’acull.

CULTURA

Treballar perquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya esdevinguem els prescriptors i consumidors dels productes que ens dona la nostra terra i la mar Mediterrània, a través de l’esforç que hi esmercen pagesos i pageses, pescadors, artesans alimentaris i tot el conjunt del nostre sistema productor. Treballarem, també per millorar les infraestructures, espais i serveis de degustació i informació.

INTERNACIO-NALITZACIÓ

Promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d’internacionalització i d’obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments.

INNOVACIÓ

Impulsar el treball conjunt entre els organismes públics i els actors de la cadena de valor (sector primari, secundari i terciari) vers la competitivitat del producte.

SOSTENIBILITAT

Fomentar l’economia circular, promovent un model de producció i consum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar, allargant el cicle de vida dels productes. Per tant, combatre el malbaratament alimentari.

EXCEL·LÈNCIA

Continuar amb la revolució gastronòmica iniciada en el seu moment per Ferran Adrià i els cuiners amb estrella Michelin, amb noves formes innovadores d’experiència gastronòmica.

COMPROMIS SOCIAL

Vetllar per la salut i el benestar de les persones, també i especialment a través de l’alimentació.

L’adhesió a aquest manifest permetrà sumar-te al pla d’accions i fer ús del logotip del títol Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025. A més, la teva organització, entitat o empresa tindrà visibilitat en els canals de difusió de la distinció.

Contacte

Per a més informació, posa’t en contacte amb nosaltres a través d’aquest formulari o correu electrònic.